HOE GEZOND IS DE LUCHT DIE U INADEMT?

< EN ROUTE! MET DE TOUR DE FRANCE 2019
02/07/2019
Categorie: Duurzaam ondernemen

Kan je aan buitenluchtvervuiling ontsnappen door binnenshuis te blijven?

Helaas is het antwoord nee.


Tijdens warme weersomstandigheden, hoor je regelmatig in het nieuws en op sociale media discussies over atmosferische luchtverontreiniging. Vaak wordt de buitenlucht benoemd in verband met pollen, fijnstof en CO2 verontreiniging. Maar de gezondheidsgevolgen van een slecht binnenklimaat evenals een verlaagde lucht kwaliteit binnenshuis of op kantoor wordt overgeslagen.

Er wordt vaak gedacht dat de luchtkwaliteit in kantoren beter en gezonder is omdat er airco’s of klimaatbeheersingssystemen aanwezig zijn. Helaas is deze gedachten onjuist! Verschillende chemische bronnen evenals fijnstof magnaten vervuilen het kantoor aanzienlijk!

Naast de CO2 die mensen uitademen, dwalen er ook constant vervuilende deeltjes van o.a. de vloerbedekking, schoonmaakproducten , verf en kantoorapparatuur in de atmosfeer.

Onderschat niet de fijnstof die vanuit een laser printer of fotokopieerapparaat in de lucht terecht komt. Deze afdrukapparaten produceren vaak hogere gehaltes vluchtige organische stoffen! (VVOC’s) en stoten ozon uit.

Vaak blijft dit op korte termijn onopgemerkt maar toch zijn er op lange termijn serieuze gezondheidsimplicaties die steeds vaker aan het licht komen. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen zoals irritatie van de luchtwegen, astma, hoofdpijn maar ook een daling van productiviteit bij medewerkers.

Gelukkig kan je door kleine aanpassingen te maken de luchtkwaliteit van uw werkruimte verbeteren, maar hoe?

Om te beginnen is het uiteraard belangrijk om regelmatig de binnenruimtes te luchten. Maak hier een gewoonte van, ook in de winter! Dit zorgt ervoor dat de opgebouwde CO2 en ozon uitstoot uit de ruimte kan en dat er een goede toevoer van zuurstof de ruimte constant ververst.  

Denk ook aan uw keuzes van kantoorapparatuur! Vandaag de dag zijn er namelijk alternatieven voor laser/toner afdruksystemen.

De milieu en mensvriendelijke printoplossingen van RISO printen volledig koud af! Hierdoor komen er geen chemicaliën los in de atmosfeer. Je ruikt de machine niet en er komt geen warmte van af!


In tegenstelling tot toner-gebaseerde systemen stoten onze inkjet printers geen ozon uit. De uitstoot van de VVOC-componenten is ook sterk verminderd omdat inkjet inkt niet op basis van poeder is zoals bij toner maar echt vloeibare inkt is. Met trots kunnen we zeggen dat de uitstoot van VVOC-componenten (fijnstof) 7 keer minder is dan de minimale Blue Angel Label * (Eco-label) eis!

Bij RISO nemen wij onze verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan heel serieus. Onze klanten geven dan ook aan dat ze blij zijn met de positieve impact die de RISO inkjet printer qua luchtkwaliteit van de werkomgeving met zich mee heeft gebracht.

Bent u ook klaar voor een frisse start? Neem dan snel contact met ons op!

 

*Met de RISO FW5230 printer is het VVOC niveau slechts 1,4 mg/h (zwart/wit afdruk). De minimale eis van Blue Angel is 10mg/h.