Riso
Bovenaan de pagina

Nieuws

RISOREVOLUTIE : THE OTHER BOOK

18 november 2019

RISOREVOLUTIE : THE OTHER BOOK

Het festival ‘The Other Book’ is een unieke viering van kunstenaarsboeken. Deze eerste editie van The Other Book (29 november – 1 december 2019) staat in het teken van de Riso-revolutie: kunstenaarsboeken geproduceerd met een Risograph stencil duplicator.

Het kunstenaarsboeken festival ‘The Other Book’  is het eerste tweejaarlijkse evenement in Den Haag (NL) dat een kunstboekenbeurs combineert met tentoonstellingen, workshops, lezingen, presentaties, demonstraties, films en uitvoeringen op verschillende locaties.

De Risograaf is een digitale stencil duplicator die aantrekkelijke prints met intense kleuren produceert. Eind jaren tachtig begon de RISO kunst beweging.  Oorspronkelijk was de duplicator techniek bedoeld voor het snel en efficiënt afdrukken van documenten/rapportages bij scholen, kerken en kleine bedrijven. Tegenwoordig wordt de RISO Duplicator omarmd door kunstenaars, grafisch ontwerpers en uitgevers als een duurzame, veelzijdige en goedkope afdrukmethode. De Risograaf-machine lijkt een beetje op een fotokopieerapparaat, maar het proces is vergelijkbaar met zeefdruk. Elke kleur wordt afzonderlijk afgedrukt met inkt die de neiging heeft om kleur te lekken, wat kleine onvolkomenheden en onregelmatigheden in meerkleurige afdrukken veroorzaakt. Deze oneven heden zijn juist zo geliefd bij RISO gebruikers. Wilt u meer informatie over deze unieke en milieuvriendelijke techniek neem dan contact met ons op.

The Other Book is een non-profit initiatief, gratis en open voor het publiek. Het festival heeft als doel de zichtbaarheid van kunstenaarsboeken en artistieke publicaties te vergroten: boeken die zelf of onafhankelijk worden gepubliceerd. In de loop van drie dagen biedt The Other Book een platform voor kunstenaars, uitgevers, printrooms, collectieven, kunstbibliotheken, verzamelaars en boekenliefhebbers. Door samen te werken met lokale kunstenaars en initiatieven en een podium te bieden voor zowel lokale als (inter) nationale artiesten, dient The Other Book als een plaats van uitwisseling. Het uitgebreide programma onderzoekt artistieke praktijken, conceptuele publicaties en de schijnbaar eindeloze mogelijkheden voor een kunstenaarsboek.

Bent u benieuwd naar dit unieke festival, wilt u meer weten over de RISO techniek, of bent u een kunst liefhebber? Neem dan een kijkje op de website van ‘The Other Book’ voor meer informatie.