Riso
Bovenaan de pagina

Nieuws

VERVALSING VAN DOCUMENTEN BESTRIJDEN MET RISO

25 oktober 2022

RISO, DE VEILIGE KEUZE TEGEN DOCUMENTVERVALSING

Tegenwoordig wordt de vervalsing van officiële documenten (valsheid in geschrifte) steeds belangrijker en is het een reëel probleem. De bescherming van vertrouwelijke gegevens is meer dan ooit in gevaar.

Voor advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders en andere actoren van de juridische beroepen is het essentieel om cliëntgegevens te beschermen tegen dit probleem, dit kan bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat u fraudebestendige documenten afdrukt en niet alleen maar digitaal opslaat.

ADVOCATEN, NOTARISSEN OF DEURWAARDERS, LATEN WE DE BALANS OPMAKEN VAN UW DAGELIJKS LEVEN

Authentieke akten, testamenten, koopbewijzen… Al deze vertrouwelijke documenten zijn uw dagelijks leven. De authenticiteit en waarheidsgetrouwheid van  deze documenten zijn van essentieel belang voor uw dagelijkse handelingen. Valse handtekeningen, datumwijzigingen of identiteitsdiefstal, vervalsing gebeurt zeer snel dus bescherming tegen dit is belangrijk.

WAT IS DOCUMENT VERVALSING EN HOE KAN HET WORDEN VERHOLPEN?

Het vervalsen van documenten gebeurt vaker dan men zou denken. Inderdaad, de eenvoudige handeling van het wijzigen van een datum of naam op een officieel document wordt geclassificeerd als vervalsing. Zodra een document wordt aangepast, vervormd, met als doel misleiding, is er sprake van vervalsing.

Vervalsing neemt verschillende vormen aan: identiteitsdiefstal met naamswijziging, wijziging van datum, imitatie van handtekeningen enz. Deze acties lijken misschien triviaal, maar in werkelijkheid zijn het illegale handelingen die zwaar door de wet worden bestraft.

Valsheid in geschrifte wordt ook in Nederland geclassificeerd als een misdrijf. Het delict valsheid in geschrifte en gebruik van valsheid in geschrifte kan leiden tot een gevangenisstraf tot max. 7 jaar en een geldboete van maximaal € 78.000.*

Houd er rekening mee dat als u een vervalst document hebt zonder het te weten, u ook kunt worden berecht voor bezit en / of gebruik van vervalsing.

Maar hoe kunt u zichzelf dan beter bescheremen en hoe kunt u uw klanten geruststellen door ervoor te zorgen dat u niet-aanpasbare documenten afdrukt? RISO is wellicht de oplossing voor u.

Om deze problemen te verhelpen, heeft RISO een fraudebestendige afdruk ontwikkeld. De inkt op oliebasis is onoplosbaar, wat betekent dat het onmogelijk is om te wissen in  tegenstelling tot wateroplosbare waterige inkten. Ook worden de pigmenten van de inkt direct opgevangen in de vezel van het papier, waardoor het onmogelijk is om de inkt op het oppervlak te schrapen. In tegenstelling tot documenten die zijn afgedrukt met lasertechnologie, waarbij toner op het oppervlak op het papier wordt gedeponeerd en kan worden geschraapt.

RISO-oplossingen zijn daarom ideaal voor juridische beroepen die volledige printbetrouwbaarheid vereisen.

HOE ZIT HET MET PDF-DOCUMENTEN?

PDF-documenten hebben vele kwaliteiten: praktisch, ze zijn eenvoudig te verzenden en goed toegankelijk. Maar ze zijn heel eenvoudig te wijzigen, dus best fraude gevoelig. Iedereen die een PDF-document wil vervalsen, kan naar het bestand gaan en alle informatie naar wens bewerken. En zelfs beveiligd met een wachtwoord blijft het gemakkelijk toegankelijk en zeer eenvoudig aan te passen.

Ten slotte hebben PDF-documenten, in tegenstelling tot wat men zou denken, mogelijk niet dezelfde weergave wanneer ze worden afgedrukt. Authenticiteit kan in twijfel worden getrokken.

Om vervalsingsproblemen te voorkomen, blijft printen een veilige oplossing, dankzij technologie zoals de koudeafdruk technologie van RISO.

EEN SAMENVATTING

RISO biedt u de mogelijkheid om veilig te printen. Een papieren document is veiliger en kan zonder enig risico worden verzonden. Onmogelijk te vervalsen, u kunt zeker zijn van de betrouwbaarheid van de informatie die op uw document staat. Het maken van de keuze voor een document afgedrukt door RISO is het maken van de keuze van beveiliging, een niet-sorteerbare afdruk dankzij:

  • Een on-oplosbare inkt
  • Een inkt die onmogelijk op het oppervlak kan krassen
  • Beveiliging optimaliseren met een afgedrukt document

Ontdek hoe RISO u de oplossing tegen vervalsing kan bieden! Voor meer informatie over de technologie die documenten fraudebestendig maakt met een RISO-printer, klik hier.

#vervalsing #papier #print 

* Carola van der Plas, De Beste Advocaat, Straf valsheid in geschrifte: 6 voorbeelden, 2020