Riso
Bovenaan de pagina

Nieuws

DE RISO-GEMEENSCHAP IS MAGISCH

1 december 2020

“ Het is drie uur ‘ s nachts in Japan als mijn telefoon gaat. Lex ter Braak, toenmalig directeur van de Jan Van Eyck Academie, zei aan het einde van de lijn tegen mij : “Jo, ik vond het, we noemen het Magical Riso”. Zo ontstond de naam  ”, herinnert Jo Frenken zich, hoofd van het Charles Nypels print & publishing lab aan de Jan Van Eyck Academie

De bronnen van magie

Het Magische RISO-avontuur begon in 2014, toen RISO BENELUX de Jan Van Eyck Academie het prototype van een innovatief printsysteem leverde: de A2-duplicator.

Om de komst van deze nieuwe technologie te vieren, besluiten Jo Frenken en verkoopdirecteur van RISO BENELUX, Gerald Biersohn, om in de Academie een evenement te organiseren rond risografie. Kunstenaars, ontwerpers en drukkers worden uitgenodigd voor een dag vol discussies en creatie die 100% gewijd is aan risografie: Magical RISO was geboren.

Een overtuigende eerste goocheltruc

Het succes van de 1 e Magical RISO was onmiddellijk, zozeer zelfs dat de beslissing werd genomen om het evenement voort te zetten, dat onmiddellijk een biënnale werd. “  Met elke editie is Magical RISO gegroeid en heeft het zichzelf opnieuw uitgevonden, met steeds meer conferenties, activiteiten, workshops…”, vertelt Jo Frenken.

Het behoeft geen betoog dat we ons bij de poort verdringen om deel te nemen aan het evenement. Om aan de vraag te voldoen, wordt Magical RISO in 2018 gehouden gedurende drie dagen in plaats van één. Meer dan 120 mensen – waaronder veel internationale bezoekers – woonden dat jaar de biënnale bij. Niet slecht ! Maar het was nog maar het begin. Voor Magical RISO 2020 had Jo Frenken inderdaad nog groter gezien, voordat COVID-19 zijn plannen kwam dwarsbomen.

De magische pizza wordt niet gegeten

Het leidende concept voor de 2020-editie van de biënnale was ambitieus: alle toepassingsgebieden van risografie en de expertise van RISO benadrukken. Vind je dat groots in de oren? Je bent niet verkeerd. Jo Frenken had zich een pizza voorgesteld die in acht delen was verdeeld – de magische pizza (zie afbeelding) – die elk een specifiek toepassingsgebied vertegenwoordigden. Hier is geen sprake van peperoni, olijven of kaassupplement: de pizza gemaakt in RISO is een mix van technologie, drukwerk, activisme, duurzaamheid, uitwisseling, uitgeverij, ontwikkeling en tenslotte reflectie.

Met andere woorden, op een bepaalde manier acht thematische en onafhankelijke mini-biënnales organiseren, elk gericht op de problemen van hun vakgebied.

Maar geconfronteerd met de onmogelijkheid om de Magical RISO 2020 face-to-face te organiseren, aanvankelijk gepland, bracht Jo Frenken zijn plan B uit: De eerste virtuele editie van Magical RISO en het boek de Magical Octopus .

Een octopus schiet te hulp

Magical Octopus is de naam van het kunstboek waaraan 20 RISO-kunstenaars en drukkers van over de hele wereld deelnemen. Vanuit een nauwgezet identiek portfolio kan elk van de medewerkers doen wat ze willen! Ze hebben carte blanche om 8 tot 16 pagina’s te produceren die in dit gemeenschappelijke werk worden verzameld.

Waarom dit octopus-thema? Afgezien van de voor de hand liggende inktverbinding, ”  is het een mooie metafoor voor de RISO-gemeenschap “, legt Jo Frenken uit. Elk van de acht tentakels van de octopus heeft zijn eigen brein en kan onafhankelijk van de anderen werken: toch beweegt het dier soepel! 

Wie had kunnen denken dat de Magical RISO een echte internationale beweging rond risografie zou lanceren, als inspiratiebron voor de organisatie van soortgelijke evenementen in de Verenigde Staten en Azië? Tegenwoordig draait een actieve gemeenschap van enkele duizenden risografie liefhebbers over de hele wereld om Magical RISO.

En deze gemeenschap groeit alleen maar!

Wil je deelnemen aan de allereerste virtuele Magical RISO? Geen probleem! Via onderstaande link kunt u ZOOMEN.

Zoom: tinyurl.com/MagicalRiso (666)
YouTube: https://lnkd.in/emyQSxK